Ny undersökning: Kollektivtrafikpendlare får ut mer av sin restid än bilpendlare
Halländska bilpendlare önskar att de hade mer tid att läsa, sova, meditera och titta på tv-serier – och tror att det skulle få dem att må betydligt bättre. Samtidigt är det precis den typen av aktiviteter som kollektivtrafikresenärer ägnar sin restid åt, visar en ny undersökning från Hallandstrafiken.
Tid är en bristvara för många. Ekorrhjulet snurrar på och det är svårt att hinna med allt man skulle vilja göra, kanske framför allt att prioritera sig själv. En av de saker som tar mycket tid är att resa till och från jobb och skola.
En färsk undersökning utförd av Norstat på uppdrag av Hallandstrafiken visar att majoriteten av de hallänningar som väljer att bilpendla till skola eller jobb har upp till 20 eller 30 minuters resa enkel väg. De sitter alltså i en bil 40–60 minuter om dagen.
En tredjedel gör ”ingenting” bakom ratten
Vad gör de då med tiden när de kör bil? Många pratar i telefon eller lyssnar på podd, radio och musik. Samtidigt svarar nästan en tredjedel att de gör – ingenting.
Bland de hallänningar som pendlar till jobb och skola med kollektivtrafiken är det däremot bara tre procent som svarar att de gör ”ingenting” med sin restid. I stället håller de sig sysselsatta med en lång rad aktiviteter. En tredjedel väljer att läsa och ungefär lika många lägger sin tid på administrativa uppgifter som till exempel betala räkningar eller svara på mejl. Många spelar mobilspel, medan andra tittar på tv-serier.
- Det är tydligt att våra resenärer får ut mer av sin restid. De ser till att ägna sig åt saker som är viktiga för dem och gör resan till något mer än enbart en transport från en plats till en annan, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikationschef på Hallandstrafiken.
Undersökningen visar också att halländska bilpendlare önskar att de hade mer tid över i livet att spendera på egen hand. En tredjedel önskar att de hade mer tid att läsa, en femtedel hade velat få sova mer och ungefär lika många hade velat ägna mer tid åt meditation eller mindfulness. Många hade också velat ha mer tid att titta på tv-serier. 65 procent tror dessutom att de skulle må betydligt bättre om de fick möjlighet att ägna sig åt aktiviteterna på önskelistan.
Gemensamt för många av aktiviteterna är att de inte går att göra med händerna på ratten och ögonen på vägen. Den som kör bil kan helt enkelt inte sova, läsa eller titta på serier. För den som väljer att pendla till jobb eller skola med kollektivtrafiken är det däremot fritt fram. Därför lanserar vi på Hallandstrafiken nu en kampanj med syftet att uppmärksamma just detta. Huvudbudskapet är: ”När du behöver tiden står vi för platsen” och med hjälp av filmer och annonser visar vi alla pendlare hur mycket de faktiskt kan få ut av sin restid.
- Vi hade en teori om att människor behöver en fristad för att få utlopp för sin egentid, och vi vill göra dem medvetna om att de har mer tid än de tror. Bara de spenderar den på rätt sätt. Eller snarare – på rätt plats, säger Yasmine Möllerström Henstam.
Om undersökningen
Undersökningen är en kvantitativ digital enkätstudie, genomförd av Norstat på uppdrag av Hallandstrafiken. Totalt deltog 556 personer mellan 20–65 år som pendlar med bil eller kollektivtrafik till arbetet eller skolan. Alla deltagare är bosatta i Halland. Undersökningen genomfördes under september 2023.