Vad söker du?

chat_bubble
Chatta med oss!
close

Så bestäms biljettpriserna i kollektivtrafiken

Så bestäms biljettpriserna

Vem är det egentligen som bestämmer hur mycket våra biljetter ska kosta? Här förklarar vi hur kollektivtrafiken finansieras och vilken roll som politikerna har.

Vem bestämmer vad biljetterna ska kosta?

Politikerna i Region Halland bestämmer budget, nivåer på biljettpriserna och vilka mål som kollektivtrafiken ska ha. Vi på Hallandstrafiken har i uppdrag att driva och utveckla den operativa planeringen och driften av kollektivtrafiken utifrån det som politikerna har bestämt. Driftnämnden för kollektivtrafik är den nämnd som i första hand svarar för de beslut som tas kring kollektivtrafiken.

Du som bor i Halland kan påverka kollektivtrafikens framtid genom att rösta i regionvalet eller engagera dig i dialog med politiker.

Hur finansieras kollektivtrafiken?

Det är Region Halland som äger kollektivtrafiken i Halland, vilket finansieras till cirka 50 procent av sålda biljetter och till 50 procent av skattemedel.

När du köper en biljett för att resa med buss eller tåg hos Hallandstrafiken betalar du halva kostnaden själv. Resten täcks alltså av skattemedel från Region Halland, vilket innebär att vi tillsammans är med och bidrar till en tillgänglig och prisvärd kollektivtrafik. Om sålda biljetter endast skulle täcka kostnaden för resan, skulle alltså din biljett behöva kosta dubbelt så mycket.

Kan kommunerna påverka kollektivtrafiken?

Även om det är Region Halland som ansvarar för kollektivtrafiken i Halland, och tar fram den övergripande planen för trafikutbudet är kommunernas synpunkter viktiga. En kommun kan även bidra med extra finansiering genom ett bättre utbud än vad regionen tillhandahåller eller om man vill subventionera en specifik biljett eller resenärskategori utöver Region Hallands subventionering.

Ett exempel är årsbiljetten för ungdomar som Halmstad kommun har valt att subventionera under 2025 för boende i kommunen som ännu inte fyllt 20 år.

Vad avgör vilka biljetter som ska finnas?

Hur enkelt det är att köpa biljetter, och hur begripligt systemet är, har stor betydelse för viljan att åka kollektivt. När Driftnämnden för kollektivtrafik beslutar om vilka biljetter som ska finnas och vad de ska kosta är grundprincipen att biljettsortimentet ska vara enkelt att förstå och att prissättning och eventuella rabatter ska vara logiska.

Här är de viktigaste principerna för hur biljettsortimentet utformas:

  • Det ska vara billigare att resa ofta än att resa sällan. För den som pendlar erbjuds periodbiljetter som är utformade och prissatta efter hur frekvent du reser samt hur lång giltighetstid de har. Jämfört med enkelbiljetter lönar det sig snabbare att köpa periodbiljetter vid långa resor än vid korta resor.
  • Det ger förutsättningar för att minska utsläppen från långa bilresor och uppmuntra till att göra de kortaste resorna till fots eller med cykel.
  • Det ska vara lätt att på förhand veta vad resan kommer kosta.
  • En biljett av samma typ ska kosta lika mycket oavsett i vilken kommun du bor. Undantaget kan dock förekomma i de fall där en kommun väljer att subventionera en specifik biljett eller resenärskategori.

Tillsammans ska principerna sänka tröskeln till att resa kollektivt och bidra till att fler reser på ett hållbart sätt.

Just nu får vi många frågor om årsbiljetten för ungdomar i Halmstad

Årsbiljetten för ungdomar är ett så kallat tillköp som Halmstad kommun valt att göra. Tillköpet ges utöver Region Hallands subventionering av kollektivtrafiken och innebär att Halmstad kommun står för den tillkommande kostnaden. Ordinarie pris för denna biljett är 3 361 kronor, men tack vare det kommunala tillköpet betalar kunden endast 600 kronor av det priset, medan resten betalas av kommunen.

Kommunens tanke med tillköpet är att stimulera resandet med tåg och buss inom kommunen för åldersgruppen 7-19 år.

Så funkar resor till andra län

Hos oss kan du köpa biljetter för alla dina kollektivtrafikresor inom södra Sverige (och till Köpenhamn). För att resandet ska vara så enkelt som möjligt och inte skilja sig nämnvärt mellan länen finns det gemsamma regler och villkor.

När du köper en biljett till exempelvis Skåne, läggs priset från både Hallandstrafiken och Skånetrafiken ihop till ett totalpris. Din biljett består därför av två biljetter, men rent visuellt så ser du bara en biljett i appen. Priset är därför samma, oavsett vem du köper din biljett av.

Logotyp Region Halland